Rezerwacja telefoniczna:

801 000 146

tel. 71 72 42 146 ; 71 354 58 46

czynne: pon-pt 10-18, sob 10-14

  • cena od: 5339 zł

  • Kod oferty: -182554
  • Ocena: brak

Data wyjazdu
Lotnisko wylotu
Wyżywienie
Długość pobytu
Ilość dorosłych
Ilość dzieci
Ustaw wiek dzieci:

Dostępne oferty

Termin Miasto wyjazdu Zakwaterowanie, Wyżywienie Cena Szczegóły
ładuję dane
Kategoria

Region

Wyspy Zielonego Przylądka /

Opis oferty:

MINDELO - RIBEIRA GRANDE - CHA DAS PEDRAS - RIBERAO - CAIBROS - FONTAINHAS - CORVO - FORMIGINHAS - ARANHAS - CRUZINHA - RIBEIRA DO PAUL - BOLONA - CURAL DAS VACAS - SHARK BAY - PEDRA DE LUME Dobry pomysł na wakacje! Wycieczka na Wyspy Zielonego Przylądka pozwala poznać je od strony przyrody, podziwiać miejsca, których nie zobaczy się z auta, poczuć je i pokochać. Przepiękne trasy trekkingowe, niezwykłe krajobrazy i pełna egzotyka. Smakuj lokalne potrawy, poznaj ukryte skarby Cabo Vede i ciesz się słońcem. Sal, S?o Vicente i Santo Ant?o czekają na Ciebie! Trasa przejazdu: ok. 750 km.

1. DZIEŃ.

Zbiórka uczestników na lotnisku. Przelot na wyspę Sal. Transfer do hotelu, zakwaterowanie, czas wolny, nocleg.

2. DZIEŃ. MINDELO (trasa: ok. 240 km)

Śniadanie. Wykwaterowanie. Transfer na lotnisko i przelot na wyspę S?o Vicente. Transfer do Mindelo. Zakwaterowanie w hotelu. Piesze zwiedzanie MINDELO - kosmopolitycznej, dynamicznie rozwijającej się kulturowej stolicy archipelagu Wysp Zielonego Przylądka. Szerokie ulice, brukowane place i piękna architektura kolonialna zachęcają do spaceru po centrum miasta. Powrót do hotelu, czas wolny. Kolacja powitalna z muzyką na żywo. Nocleg.

3. DZIEŃ. RIBEIRA GRANDE - CHA DAS PEDRAS - RIBERAO - CAIBROS (trasa: ok. 40 km)

Śniadanie. Wykwaerowanie. Transfer do portu. Prom na wyspę Santo Ant?o i przypłynięcie do Porto Novo. Przejazd do RIBEIRA GRANDE, dokąd prowadzi droga “Estrada de Corda", wijąca się wśród gór i urwisk, osiągając niekiedy poziom chmur. Podróż obfituje w piękne widoki, trasa jest jedną z największych atrakcji na wyspie i uważa się ją za jedną z najpiękniejszych dróg świata. Obiad na eko-farmie. Danie główne to catchupa, narodowa potrawa Cabo Verde z kukurydzy, warzyw i mięsa lub ryby. Na miejscu również pokaz gotowania tej pysznej potrawy oraz jej składników. Rozpoczęcie trekkingu w CHA DAS PEDRAS, szerokiej dolinie, znanej z destylarni głogu. Utwardzona ścieżka prowadzi przez malowniczą wioskę RIBERAO do doliny CAIBROS (czas przejścia: ok. 4 godz., trasa o poziomie trudności średnio zaawansowanym). Przejazd do Ponta do Sol. Zakwaterowanie w hotelu/pensjonacie, czas wolny, nocleg.

4. DZIEŃ. FONTAINHAS - CORVO - FORMIGINHAS - ARANHAS - CRUZINHA (trasa: ok. 40 km)

Śniadanie. Rano rozpoczęcie trekkingu z Ponta do Sol, trasą uważaną za jedną z najpiękniejszych widokowo na Santo Ant?o. Ścieżka została wykuta w klifie i jest arcydziełem inżynierii. Przejście przez FONTAINHAS, urocze miasteczko położone na stoku góry o tej samej nazwie. Tarasy pól uprawnych na zboczach góry przypominają fontanny spływające kaskadami wody. Przejście przez wioskę CORVO do FORMIGINHAS. Lunch w prywatnym domu, składający się z lokalnych potraw. Przejście do ARANHAS, opuszczonej wioski i krótki czas wolny. Zwieńczeniem trekkingu jest dotarcie do rybackiej wioski CRUZINHA (czas przejścia: ok. 5 godz., trasa o poziomie trudności średnio zaawansowanym). Przejazd do hotelu, czas wolny, nocleg.

5. DZIEŃ. RIBEIRA DO PAUL (trasa: ok. 20 km)

Śniadanie. Wykwaterowanie. Przejazd do Vila das Pombas - miejscowości, która wyznacza początek doliny Paul. Spacer po wąwozie RIBEIRA DO PAUL, słynącym z uprawy trzciny cukrowej, drzew chlebowych i bananowców oraz produkcji lokalnego alkoholu - grogu (czas przejścia: ok. 5 godz., trasa o poziomie trudności średnio zaawansowanym). Wizyta w destylarni połączona z degustacją grogu. Transfer do Porto Novo malowniczą drogą wzdłuż wybrzeża, z przerwami na zdjęcia. Przyjazd do hotelu, zakwaterowanie. Kolacja z muzyką na żywo. Nocleg.

6. DZIEŃ. BOLONA - CURAL DAS VACAS (trasa: ok. 170 km)

Śniadanie. Wykwaterowanie. Przejazd do BOLONA, z niespotykanym, księżycowym krajobrazem. Spacer z widokiem na górę Tope de Coroa - najwyższy szczyt na wyspie, do miejscowości CURAL DAS VACAS (czas przejścia: ok. 5 godz., trasa o poziomie trudności średnio zaawansowanym). Obiad w lokalnej restauracji. Transfer do Porto Novo. Prom na wyspę S?o Vicente. Przypłynięcie do Mindelo, transfer do hotelu, zakwaterowanie, czas wolny, nocleg.

7. DZIEŃ. SHARK BAY - PEDRA DE LUME (trasa: ok. 240 km)

Śniadanie. Wykwaterowanie. Wizyta na lokalnym bazarze, gdzie można kupić świeże owoce i ryby. Transfer na lotnisko. Przelot na wyspę Sal. Transfer do hotelu, zakwaterowanie. Czas wolny lub fakultatywnie (za dodatkową opłatą na miejscu): wycieczka po wyspie z obiadem w lokalnej restauracji. Obiad, a następnie przejazd do SHARK BAY - zatoki, gdzie można zobaczyć żyjące w naturalnym środowisku rekiny. Przejazd przez Terra Boa, żyzną krainę, znaną ze zjawisk fatamorgany do PEDRA DE LUME, malowniczych salin - zbiorników, gdzie przez odparowywanie wody morskiej pozyskuje się sól. Przejazd do hotelu, nocleg.

8. DZIEŃ.

Śniadanie. Wykwaterowanie. Czas wolny (zależy od godziny wylotu). Przejazd na lotnisko. Przelot do Polski. Dla osób, które przedłużają pobyt: śniadanie, wykwaterowanie, transfer do wybranego hotelu.

ŚWIADCZENIA:

7 noclegów w hotelach/pensjonatach**/***: 2 na wyspie Sal, 3 na wyspie Santo Ant?o, 2 na wyspie S?o Vicente; 2-os. pokoje z łazienkami • wyżywienie: 7 śniadań, 3 obiady, 2 kolacje, degustacje zgodnie z programem • przelot: Polska-Sal-Polska • transfery • prom: S?o Vicente-Santo Ant?o-S?o Vicente • opieka pilota • ubezpieczenie KL i NW

UWAGI:

1. Obowiązkowa opłata wjazdowa na Sal: 150 PLN/os. W przypadku dokonania rezerwacji na 5 dni przed wylotem należy uiścić opłatę w wysokości ok. 30,90 EUR/os. po przylocie - na lotnisku na Sal.2. Paszport musi być ważny minimum 6 miesięcy (od daty powrotu do Polski).3. Obowiązkowe opłaty na miejscu: przeloty wewnętrzne: Sal-S?o Vicente-Sal: ok. 260 EUR, opłata klimatyczna: 14 EUR/os., napiwki: ok. 3 EUR/os./dzień.4. Opłaty fakultatywne: wycieczka po Sal: Shark Bay, Pedra de Lume i obiad: ok. 40 EUR (wymagane min. 6 osób).5. Zaleca się zabrać wygodne, pełne obuwie, najlepiej buty do trekkingu.6. Limit bagażu na przelotach wewnętrznych: bagaż rejestrowany - 20 kg, bagaż podręczny - 5 kg.


Bezpieczeństwo płatności zapewnia:

Witryna travelpunkt.pl stosuje pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Opublikowane na stronach www.travelpunkt.pl materiały, informacje i ceny nie stanowią oferty w rozumieniu przepisów kodeksu cywilnego

© 2005 - 2021 www.travelpunkt.pl